Skip to main content
Search

Τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης C στο πρόσωπο

βιταμινη c

Η βιταμίνη C είναι διάσημη για τα οφέλη της στην υγεία, όμως, σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την υγεία του δέρματός σας; Αν όχι, θα έπρεπε. Η βιταμίνη C ωφελεί το δέρμα εξισορροπώντας ορατά τον τόνο του δέρματος, υποστηρίζοντας την ελαστικότητα, σβήνοντας ορατά τις σκούρες κηλίδες και ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση των ρυτίδων. Όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα βοηθά το δέρμα να φαίνεται συνολικά πιο λαμπερό.

Όμως, αυτά τα οφέλη ομορφιάς δεν εμφανίζονται από μόνα τους. «Οι άνθρωποι, δεν έχουμε το κατάλληλο ένζυμο για να δημιουργήσουμε τη δική μας βιταμίνη C», εξηγεί η Jessica Snell, αναπληρώτρια διευθύντρια των franchise και της Ε&Α στη Neutrogena®. «Πρέπει να την αποκτήσουμε μέσω της κατανάλωσης τροφών». Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη επιλογή - η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C.

Εδώ θα δείτε την επιστήμη πίσω από το πώς η βιταμίνη C ωφελεί το δέρμα και γιατί αυτή η βιταμίνη αποτελεί μια υπερδύναμη σε μια δυνατή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.

Πώς λειτουργεί η βιταμίνη C

Οι ελεύθερες ρίζες βρίσκονται συνεχώς γύρω σας. Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργούνται από την έκθεση σε κοινές πτυχές του περιβάλλοντός σας, όπως η ρύπανση, ο καπνός, οι ακτίνες UV από το φως του ήλιου και άλλους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. «Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν μια φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα», λέει η Snell. «Αυτή θα εμφανιστεί ως θαμπό, κουρασμένο δέρμα καθώς και ρυτίδες, σκούρες κηλίδες, ανομοιόμορφη υφή και άνισο τόνο δέρματος.»

Ευτυχώς, το δέρμα σας είναι φυσικά εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν αυτές τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την οξείδωση. «Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν το ηλεκτρόνιο μιας ελεύθερης ρίζας», λέει η Snell. «Ένα αντιοξειδωτικό ηρεμεί τις ελεύθερες ρίζες και τις εμποδίζει να κάνουν άλλη ζημιά στο δέρμα». Η βιταμίνη C είναι το αντιοξειδωτικό που συναντάται σε μεγαλύτερη αφθονία στην επιδερμίδα. Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες προσφέροντας ηλεκτρόνια για να εξουδετερώσουν τις επιθετικές ελεύθερες ρίζες.

Στην πραγματικότητα, αυτό βοηθά στη βελτίωση αυτού που υπάρχει ήδη, σύμφωνα με τη Snell. «Θα δείτε εμφανώς βελτιωμένο τόνο και υφή δέρματος και ορατά βελτιωμένες σκούρες κηλίδες, καθώς βοηθά στην αντιστροφή των βλαβών από τον ήλιο. Η βιταμίνη C δρα επίσης στη μελανίνη στο δέρμα, οπότε βελτιώνει την εμφάνιση των σκοτεινών κηλίδων φωτίζοντάς τις και εξισορροπεί ορατά τον τόνο του δέρματος.»

Πώς η βιταμίνη C ωφελεί την υγεία του δέρματος

Ενώ τα αντιοξειδωτικά του δέρματος - αυτά που λαμβάνετε από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά - κάνουν εξαιρετική δουλειά στην προστασία της επιδερμίδας σας από τις ελεύθερες ρίζες, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο τείνει να τα εξαντλεί. Και εδώ αναλαμβάνουν δράση τα τοπικά αντιοξειδωτικά.

Επειδή είναι πιθανό τα διατροφικά θρεπτικά συστατικά να μην μπορούν εύκολα να φτάσουν στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, το δέρμα σας σίγουρα θα εκτιμήσει μια ενίσχυση με τη μορφή ορού. Ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι η εφαρμογή βιταμίνης C καταπολεμά τοπικά τη φωτογήρανση και υποστηρίζει το φυσικό κολλαγόνο του δέρματος για να διατηρήσει το δέρμα ορατά σφριγηλό και στοχεύει τη χρωστική που οδηγεί σε σκούρες κηλίδες.

Πώς η Neutrogena®παρασκευάζει τη βιταμίνη C για την περιποίηση της επιδερμίδας

Η βιταμίνη C είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές, αλλά το L-ασκορβικό οξύ είναι μία από τις πιο μελετημένες μορφές για την υγεία του δέρματος. Υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξετε την αποτελεσματικότητα του L-ασκορβικού οξέος και να βοηθήσετε το συστατικό αυτό να έρθει σε στενή επαφή με το δέρμα. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να έχει γρηγορότερα αποτελέσματα,» λέει η Snell.

Το 2017, η ομάδα της Neutrogena® έφτιαξε μια αφίσα για την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) στην οποία αξιολογεί το L-ασκορβικό οξύ και την προστασία του ενάντια στα αιωρούμενα σωματίδια (PM) 2,5 και τις ακτίνες UV. «Δείξαμε ότι το ασκορβικό οξύ ήταν το πιο αποτελεσματικό στη μείωση των ελεύθερων ριζών από το PM 2.5 και από τις UV σε σύγκριση με τα παράγωγά του».

Ωστόσο, παρόλα τα πλεονεκτήματά του, το L-ασκορβικό οξύ είναι πολύ ασταθές. Αλλοιώνεται στην παρουσία οξυγόνου ή φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στην προστασία της επιδερμίδας. Υπάρχουν δύο τρόποι σταθεροποίησης της βιταμίνης C- είτε χρησιμοποιώντας ένα πιο σταθερό παράγωγο της βιταμίνης C είτε μέσω της τυποποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας του L-ασκορβικού οξέος για να εξασφαλιστεί η μέγιστη σταθερότητα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη βιταμίνη C στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας

Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση για μεγάλα διαστήματα, και μπορείτε επίσης να τη συνδυάσετε με άλλα αντιγηραντικά συστατικά.

Πηγές:

1. US National Library of Medicine National Institutes of Health.  The roles of vitamin C in skin healthNutrients. 2017 Aug; 9(8): 866. Juliet M. PullarAnitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers(accessed 10/10/2021)

2. United States Enviromental Protection Agency. Particulate Matter (PM) Basics. (accessed 10/10/2021)

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.