Skip to main content
Search

Τύποι Δέρματος: Πώς θα τους Αναγνωρίσετε

Τύποι Δέρματος: Πώς θα τους Αναγνωρίσετε

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα άψογο και λαμπερό δέρμα, όμως δεν λειτουργεί για όλους η ίδια στρατηγική. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιος είναι ο τύπος δέρματός σας, προκειμένου να μπορείτε να το φροντίζετε με τα κατάλληλα προϊόντα.

Το πρώτο βήμα για τη διατήρηση ενός τέλειου και υγιούς δέρματος είναι να κατανοήσετε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δέρματος και να γνωρίζετε ποιος είναι ο δικός σας. Δεν θα τρώγατε ένα τρόφιμο στο οποίο έχετε αλλεργία μόνο και μόνο επειδή σας είπαν ότι είναι υγιεινό, σωστά; Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα σας! Η χρήση προϊόντων που δεν είναι κατάλληλα για το δέρμα σας είναι αναποτελεσματική και μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής

Υπάρχουν πέντε τύποι δέρματος: κανονικό, λιπαρό, μεικτό, ξηρό και ευαίσθητο. Το δικό σας, σίγουρα, ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες. Παρόλο που το δέρμα σας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το κλίμα, την υγεία και τη γήρανση, ο τύπος δέρματος ορίζεται γενετικά και παραμένει ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην συγχέουμε τους τύπους δέρματος με τα δερματολογικά προβλήματα. Οι δερματικές διαταραχές είναι προβλήματα που εμφανίζονται στους διάφορους τύπους δέρματος. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα που έχουν διαφορετικούς τύπους δέρματος μπορεί να πάσχουν από τα ίδια προβλήματα. Όσοι έχουν ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, για παράδειγμα, είναι επιρρεπείς σε ερεθισμούς.

Αναγνωρίστε τον τύπο του δέρματός σας

Θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο τύπος δέρματός σας και να ανακαλύψετε το κλειδί για μια καλύτερη όψη; Απαντήστε σε αυτές τις πέντε ερωτήσεις, για να διαλύσετε όλες τις αμφιβολίες σας και να ανακαλύψετε ποιος είναι ο τύπος δέρματός σας.

neutrogena_pho_cus1_15493396_1.jpg

Αναγνωρίστε τον τύπο του δέρματός σας
 1. Κανονικό δέρμα

  Αν έχετε λίγα σπυράκια, μικρούς πόρους και το δέρμα σας συνήθως δεν είναι ερεθισμένο ή κόκκινο, τότε μάλλον έχετε κανονικό δέρμα. Αυτός ο τύπος δέρματος είναι συνήθως ισορροπημένος, δεν είναι πολύ ξηρός ούτε πολύ λιπαρός και δεν έχει κηλίδες.

  Καθώς το δέρμα σας είναι μαλακό και ανθεκτικό, μπορεί να δεχτεί τα περισσότερα από τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης δέρματος, οπότε η αγορά προϊόντων ομορφιάς θα είναι εύκολη υπόθεση για εσάς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό καθημερινά, καθώς και να ελέγχετε το άγχος και τη διατροφή σας σε περίπτωση που εμφανιστούν σπυράκια.

 2. Λιπαρό δέρμα

  Η λιπαρή επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από μεγάλους πόρους, λιπαρή αίσθηση όλη την ημέρα και ατέλειες. Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτός ο τύπος δέρματος μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολος στη φροντίδα του, χρειάζεται επίσης περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν τα σημάδια γήρανσης. Αυτά είναι τα καλά νέα!

  Στα άτομα που έχουν λιπαρή επιδερμίδα, οι σμηγματογόνοι αδένες λειτουργούν αδιάκοπα και όταν η περίσσεια λιπαρότητα αναμιγνύεται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αρχίζουν να σχηματίζονται σπυράκια. Η έρευνα δείχνει ότι το 40% - 55% των ενηλίκων έχουν λιπαρό δέρμα και πάσχουν από καθυστερημένη ακμή.

  Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα με αντιβακτηριακά συστατικά που εξισορροπούν την ποσότητα της λιπαρότητας, μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα προβλήματα και να αποτρέψετε τις εξάρσεις. Ένα συχνό λάθος που κάνουν όσοι έχουν λιπαρό δέρμα, και που επιδεινώνει τα προβλήματά τους, είναι ο υπερβολικός καθαρισμός. Πρέπει να αποφύγετε τη χρήση υπερβολικά πολλών προϊόντων και να σέβεστε την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού σας.

 3. Μεικτό δέρμα

  Αν έχετε μια λιπαρή αίσθηση στη ζώνη Τ, αλλά το υπόλοιπο πρόσωπό σας είναι ισορροπημένο, έχετε αυτό που είναι γνωστό ως μεικτό δέρμα. Σε αυτόν τον τύπο δέρματος, η λιπαρότητα συσσωρεύεται συνήθως στη ζώνη Τ, που αποτελείται από το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι, αλλά το υπόλοιπο πρόσωπο έχει μια φυσιολογική εμφάνιση. Επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα στη ζώνη Τ, μπορεί να αισθανθείτε ότι τα μάγουλά σας είναι ξηρά.

  originaljpeg_neutrogena_us_pho_sto_1_985278_1.jpg

  Μεικτό δέρμα

  Ο συνδυασμός λιπαρότητας και απολέπισης μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις και σπυράκια κατά διαστήματα. Η τακτική χρήση ενός ήπιου καθαριστικού και μιας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας, θα διατηρήσει το δέρμα σας καθαρό και υγιές.

 4. Ξηρό δέρμα

  Αισθάνεστε το δέρμα σας σφιχτό, τραχύ ή να ξεφλουδίζει; Μάλλον έχετε ξηρό δέρμα! Το ξηρό δέρμα συγκρατεί λιγότερη υγρασία απ’ ότι το κανονικό δέρμα και οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν λιγότερα έλαια, κάτι που προκαλεί απολέπιση και την εμφάνιση λεπτών γραμμών. Παρόλο που αυτά τα χαρακτηριστικά συχνά κάνουν το δέρμα να φαίνεται θαμπό και γερασμένο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολύ απλές λύσεις για την ξηρότητα.

  Τα ενυδατικά έλαια προσώπου και οι balms είναι αποτελεσματικά στο να δίνουν περισσότερο όγκο στο δέρμα σας όταν χρησιμοποιούνται δύο φορές τη μέρα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν απολέπισης μία φορά την εβδομάδα, για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα και να κάνετε το δέρμα να φαίνεται νεότερο, πιο φρέσκο και λαμπερό.

 5. Ευαίσθητο δέρμα

  Το ευαίσθητο δέρμα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ερεθισμούς και εξογκώματα. Αν και όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να αντιδράσουν άσχημα σε διαφορετικά ενεργά συστατικά ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, το ευαίσθητο δέρμα κοκκινίζει πολύ εύκολα και έχει την τάση να ερεθίζεται μετά τη χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης δέρματος. Αυτός ο τύπος δέρματος τείνει επίσης να είναι πιο λεπτός, έχει μικρότερους πόρους και συχνά είναι ξηρότερος.

  Τα ισχυρά προϊόντα καθαρισμού, το οινόπνευμα και τα αρώματα ερεθίζουν την ευαίσθητη επιδερμίδα. Αν έχετε αυτό τον τύπο δέρματος, επιλέξτε δερματολογικά προϊόντα με ήπια και χαλαρωτική δράση, όπως τα πολύ ήπια προϊόντα χωρίς άρωμα.

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.