Skip to main content
Search

Τι χρειάζεται να ξέρεις για τις κρέμες με ρετινόλη

κρεμα με ρετινολη

Εδώ και πολύ καιρό η ρετινόλη θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο των ενεργών συστατικών για τη φροντίδα του δέρματος. Εξαιτίας της ικανότητάς της να βελτιώνει την ακμή, τις ουλές, τις επιπτώσεις από τον ήλιο και τις ρυτίδες, οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η κρέμα με ρετινόλη είναι ένα είδος θαυματουργής θεραπείας για το δέρμα. Αλλά μάλλον αυτό το ήξερες ήδη, σωστά;

Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε λίγο καλύτερα τα πλεονεκτήματα της ρετινόλης στη φροντίδα του δέρματος. Εξηγούμε όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις και απαντάμε σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις για αυτό το ενεργό συστατικό.

Τι είναι η ρετινόλη;

«Ρετινόλη» είναι ο επιστημονικός όρος για τη βιταμίνη Α και τα παράγωγά της. Η βιταμίνη Α είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά στο συκώτι των ψαριών, στους κρόκους των αυγών, το γάλα, το τυρί και το βούτυρο. Όμως, η βιταμίνη Α δεν προέρχεται μόνο από οργανικές πηγές· πάνω από 1000 ρετινοειδή - η χημική κατηγορία στην οποία ανήκει η ρετινόλη - έχουν παραχθεί συνθετικά, με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της και τη μείωση των παρενεργειών.

Τα πιο δημοφιλή και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συνθετικά ρετινοειδή είναι: η ισοτρετινοΐνη, η ετρετινάτη, η ακιτρετίνη και ο αροτινοειδικός αιθυλεστέρας, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των δερματικών προβλημάτων.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί τη κρέμα με ρετινόλη;

Τα προϊόντα περιποίησης προσώπου που περιέχουν ρετινόλη αποτελούν μια θεραπεία για δερματολογικά προβλήματα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ένα προληπτικό μέτρο. Για την ακρίβεια, η καλύτερη στιγμή να συμπεριλάβεις μια κρέμα με ρετινόλη στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σου, είναι όταν διαπιστώσεις τα πρώτα σημάδια ακμής, φλεγμονής ή υπερχρωματισμού στο δέρμα. Αν προσθέσεις αυτό το ενεργό συστατικό στη λίστα των προϊόντων σου, μόλις εμφανιστεί το δερματολογικό πρόβλημα, μπορείς να το λύσεις γρήγορα πριν γίνει ενοχλητικό.

neutrogena_pho_cus1_15495340_1.jpg

Τι είναι η ρετινόλη;

Ακόμη, η κρέμα με ρετινόλη αποδεδειγμένα βελτιώνει την εμφάνιση της ώριμης επιδερμίδας, οπότε θα μπορούσες να τη συμπεριλάβεις στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σου μόλις αντιληφθείς τις πρώτες γραμμές έκφρασης, ρυτίδες ή επιπτώσεις από τον ήλιο.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η ρετινόλη;

Με λίγα λόγια, η ρετινόλη παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ακμής, καθώς όταν απορροφάται από το δέρμα, εμποδίζει πολλές σημαντικές φλεγμονώδεις οδούς. Εμποδίζοντας αυτές τις οδούς, η ρετινόλη περιορίζει την ενεργοποίηση των φλεγμονωδών ενδείξεων που προκαλούν ακμή και το νιτρικό οξείδιο, έναν δείκτη της ψωρίασης και της ροδόχρους ακμής.

Πως πρέπει να τη χρησιμοποιείς;

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α για τους ενήλικες είναι 5.000 διεθνείς μονάδες (ΔΜ), που μπορείς να βρεις σε πολλά προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα χωρίς συνταγή γιατρού. Πρόκειται για μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για περιπτώσεις με ήπια δερματικά προβλήματα.

neutrogena_neutrogena_pho_cus1_15494962_1.jpg

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί τη κρέμα με ρετινόλη;

Αν χρειάζεσαι εντατική θεραπεία, η ελάχιστη δόση είναι 100.000 ΔΜ ημερησίως, παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσεις τις 1.000.000 ΔΜ ημερησίως, οπότε θα χρειαστείς ιατρική συνταγή. Να θυμάσαι ότι αυτή η θεραπεία θα έχει περιορισμένη διάρκεια εξαιτίας της τοξικότητας που σχετίζεται με τις αυξημένες δόσεις βιταμίνης Α.

Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμάσαι ότι η χρήση υψηλών επιπέδων ρετινόλης δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική λύση. Η ρετινόλη είναι ένα ευαίσθητο συστατικό που απαιτεί ακρίβεια στη σύνθεση και τη διαχείριση προκειμένου να διατηρήσει τη χημική σταθερότητά της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η ετικέτα προτείνει χρήση υψηλής δόσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα τσιμπιδάκι ή μια λαβίδα για να παρετε την απαιτούμενη ποσότητα απο τη συσκευασία, καθώς αν η ρετινόλη είναι ασταθής δεν θα είναι αποτελεσματική.

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβεις αν η ρετινόλη έχει αποσταθεροποιηθεί, είναι να δεις αν το προϊόν έχει πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζεις

Να έχεις υπόψη σου ότι η τοπική χρήση ρετινοειδών μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως: ερυθρότητα, ξηρότητα, ερεθισμό, φωτοευαισθησία, κάψιμο και τσούξιμο στην περιοχή που έχει εφαρμοστεί. Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι οι άνθρωποι με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα να μη χρησιμοποιούν ρετινόλη. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με κανονικό, λιπαρό ή μικτό δέρμα μπορούν να επωφεληθούν από τη ρετινόλη χωρίς να παρουσιάσουν κάποια από αυτές τις παρενέργειες, καθώς συνήθως εμφανίζουν μεγαλύτερη ικανότητα ανάρρωσης.

Η ενσωμάτωση αυτού του δραστικού συστατικού στη λίστα με τα προϊόντα δερματολογικής φροντίδας σου θα σε βοηθήσει να ανακουφίσεις σχεδόν κάθε δερματικό πρόβλημα. Όμως, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη, δοκίμασε πρώτα ένα προϊόν που δεν απαιτεί ιατρική συνταγή και δες πως θα αντιδράσει το δέρμα σου. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις υψηλότερες δόσεις, συμβουλεύσου πρώτα τον δερματολόγο σου.

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.