Skip to main content
Search

Θεραπεία προσώπου με ρετινόλη: Τι Πρέπει να γνωρίζω;

Θεραπεία προσώπου με ρετινόλη: Τι Πρέπει να γνωρίζω;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι κρέμες ρετινόλης είναι υπέροχες και να είστε πρόθυμες να τις δοκιμάσετε, αλλά ίσως να ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας. Δεδομένου ότι είναι μια πολύ ισχυρή ένωση, είναι σημαντικό να λάβετε ορισμένα μέτρα για να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη που έχει μια θεραπεία προσώπου με ρετινόλη και να μειώσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσω να χρησιμοποιώ ρετινόλη;

Μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε μια κρέμα ρετινόλης όταν αρχίσετε να παρατηρείτε τα πρώτα σημάδια γήρανσης στο δέρμα σας. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όταν δείτε ότι οι γραμμές έκφρασης και οι ρυτίδες δεν ανταποκρίνονται πλέον στη συνήθη ρουτίνα ενυδάτωσής σας.

Η ηλικία διαφέρει και εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως τον τύπο του δέρματος, τη γενική υγεία σας και το επίπεδο έκθεσης σας στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Για παράδειγμα, αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα και η έκθεσή σας στον ήλιο είναι μέτρια, ίσως χρειαστεί να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη νωρίτερα από κάποιο άτομο με πιο σκουρόχρωμο δέρμα που προστατεύεται πάντα από τον ήλιο.

Έχω ευαίσθητο δέρμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ρετινόλη;

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πώς αντιδρά το δέρμα σας σε νέα συστατικά, αν είναι ανθεκτικό ή ευαίσθητο, και αναλόγως μπορείτε να προσαρμόσετε τη χρήση της ρετινόλης.

Ακόμα κι αν το δέρμα σας αντέδρασε αρνητικά στα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη στο παρελθόν, θα μπορούσε να σας ωφελήσει να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική κρέμα ρετινόλης. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είναι να τη δοκιμάσετε.

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, κάντε μια δοκιμή σε μια περιοχή: Απλώστε μια μικρή ποσότητα σε μια επιφάνεια δύο εκατοστών στο μάγουλό σας, τρεις φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες και περιμένετε να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας πριν εφαρμόσετε την κρέμα σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

not_applicable_pho_sto1_20103729.jpg

Έχω ευαίσθητο δέρμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω ρετινόλη;

Εκτός αν χρησιμοποιείτε μια θεραπεία προσώπου με ρετινόλη με ειδική σύνθεση για την περιοχή των ματιών, όπως η Neutrogena Cellular Boost Αντιρυτιδική κρέμα για την περιοχή των ματιών, καλό θα ήταν να αποφύγετε την εφαρμογή σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, όπως γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Ελέγξτε το επίπεδο ευαισθησίας σας: Αν διαπιστώσετε ερυθρότητα, κάψιμο ή ξεφλούδισμα, ίσως χρειαστεί να διακόψετε τη δοκιμή για μια εβδομάδα. Αν αισθανθείτε αμέσως κάψιμο, ξεπλύνετε καλά το δέρμα σας με κρύο νερό και στεγνώστε το.

Αν το δέρμα σας ανταποκρίνεται καλά στην περιοχή δοκιμής, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εφαρμόσετε τις κρέμες ρετινόλης στο πρόσωπο και τον λαιμό σας.

Πόση κρέμα ρετινόλης μπορώ να χρησιμοποιήσω; Πώς να την εφαρμόσω;

Αν διαπιστώσετε ότι η κρέμα ρετινόλης είναι κατάλληλη για το δέρμα σας, μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας μια ποσότητα όσο το μέγεθος ενός μπιζελιού για ολόκληρο το πρόσωπο, εξαιρουμένων των πιο ευαίσθητων περιοχών που αναφέραμε παραπάνω και εκτός του λαιμού. Εφαρμόστε την απαλά.

Καθώς το δέρμα μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένη ποσότητα ρετινόλης, η εφαρμογή περισσότερης ποσότητας απλά θα αποτελέσει σπατάλη του προϊόντος και θα αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού.

Οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν να περιμένετε λίγα λεπτά μετά τον καθαρισμό πριν εφαρμόσετε προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό όταν εφαρμόζετε προϊόντα ρετινόλης, καθώς η ρετινόλη μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως.

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορώ να χρησιμοποιήσω κρέμα ρετινόλης;

Το κλειδί για την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων με τη ρετινόλη είναι η σταδιακή αύξηση της χρήσης της.

not_applicable_pho_sto1_21351100.jpg

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορώ να χρησιμοποιήσω κρέμα ρετινόλης;

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την κρέμα ρετινόλης δύο φορές την εβδομάδα για την πρώτη εβδομάδα και μόνο τη νύχτα. Παρακολουθήστε την αντίδραση του δέρματός σας και αν η κρέμα είναι καλά ανεκτή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα έως και τέσσερις φορές, και ούτω καθεξής.

Αν το δέρμα σας είναι πιο ανθεκτικό, θα μπορούσατε να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε πιο συχνά, κάθε δεύτερη νύχτα και στη συνέχεια να την εφαρμόζετε κάθε βράδυ όταν το δέρμα σας έχει πλέον συνηθίσει το συστατικό.

Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται λίγο αργή, επειδή θέλετε να δείτε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, αλλά είναι σημαντικό το δέρμα σας να συνηθίσει σταδιακά τη ρετινόλη.

Τι πρέπει να κάνω αν το δέρμα μου ερεθιστεί;

Είναι φυσιολογικό για όλους τους τύπους δέρματος να παρουσιάσουν κάποια ερυθρότητα, θερμότητα ή ξεφλούδισμα ενώ συνηθίζουν ένα προϊόν με ρετινόλη.

Είναι προσωρινά σημάδια ότι το προϊόν λειτουργεί. Ωστόσο, αν αυτά αυτές οι ενδείξεις παραμένουν ή σας προκαλούν δυσφορία, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν για μια εβδομάδα και, στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά, αυξάνοντας σταδιακά τη χρήση σας, ίσως με ένα πιο ήπιο προϊόν.

Αν ανά πάσα στιγμή το δέρμα σας γίνει κόκκινο, σας πονά ή είναι πολύ ξηρό, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν για τουλάχιστον πέντε ημέρες για να αφήσετε το δέρμα σας να επανέλθει. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά χρησιμοποιώντας λιγότερο προϊόν και να το εφαρμόσετε σε μια μεγαλύτερη περιοχή ή να επαναλάβετε τη δοκιμή σε μια περιοχή για να διαπιστώσετε αν όντως έχετε ευαισθησία στο συστατικό και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη.

Έχετε απορίες σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα;

Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα Neutrogena με ρετινόλη, όπως το Neutrogena Cellular Boost Συμπυκνωμένη Αντιγηραντική Κρέμα ή τη Neutrogena Cellular Boost Αντιγηραντική Κρέμα για την περιοχή των ματιών και έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις, επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις της Neutrogena Cellular Boost με ρετινόλη.

 

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.