Skip to main content
Search

Σε τι διαφέρει ο ορός προσώπου από την ενυδατική κρέμα;

οροσ προσωπου

Με τόσο πολλά βήματα στο καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, ίσως αναρωτηθείτε αν όλα τα προϊόντα είναι απολύτως απαραίτητα. Για παράδειγμα, χρειάζεστε πραγματικά έναν ορό και μια ενυδατική κρέμα να πιάνει χώρο στο ράφι σας;

Η απάντηση είναι ναι! Ενώ και τα δύο ενυδατώνουν και αναζωογονούν την επιδερμίδα, παρέχουν πολύ διαφορετικές λειτουργίες. Επιπλέον, μπορούν - και πρέπει - να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για βέλτιστα αποτελέσματα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαφορά μεταξύ προϊόντων ορού και ενυδατικών.

Οι οροί αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα, οι ενυδατικές κρέμες δίνουν υγρασία στο δέρμα

Οι οροί, γενικά, τείνουν να είναι πιο συμπυκνωμένοι, περιέχοντας υψηλές δόσεις ενεργών συστατικών. Οι ενυδατικές κρέμες, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο προσανατολισμένες στο να διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο. Τα ενεργά συστατικά τους - δηλαδή η βιταμίνη C, το υαλουρονικό οξύ, η ρετινόλη και η βιταμίνη Ε - περιέχονται σε υψηλότερες δόσεις, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος, όπως ο υπερχρωματισμός και οι λεπτές γραμμές.

«Οι οροί είναι συνήθως ελαφρύτεροι από τις ενυδατικές κρέμες λόγω του ότι έχουν περισσότερο ως βάση το νερό και συνήθως δεν αποτελούνται από παχύτερες ουσίες σφραγίσματος του δέρματος όπως οι ενυδατικές κρέμες", εξηγεί ο Hal Weitzbuch, MD, δερματολόγος στο Δερματολογικό Κέντρο Calabasas. «Αυτές οι ιδιότητες, τους καθιστούν ευκολότερους στην εφαρμογή και την απορρόφηση από το δέρμα.»

Οι ενυδατικές κρέμες τείνουν να έχουν μια πιο βαριά αίσθηση αφού περιέχουν περισσότερους ενυδατικούς παράγοντες και λιγότερο νερό. Αν και ορισμένα από τα ενεργά συστατικά τους είναι τα ίδια με αυτά των ορών, ο κύριος σκοπός των ενυδατικών είναι να διατηρούν το δέρμα υγρό – εξ’ ου και το όνομα. Αυτά τα προϊόντα είναι επιφορτισμένα με την πολύ σημαντική δουλειά της διατήρησης της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτο στις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και των τοξινών στο περιβάλλον, καθώς και στις βλάβες που προκαλούνται από τις ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται οι οροί και οι ενυδατικές κρέμες

Επειδή υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ορών και των ενυδατικών κρεμών, ο Δρ. Weitzbuch σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος χρήσης τους είναι μαζί μία ή δύο φορές την ημέρα. «Οι οροί εφαρμόζονται στο δέρμα προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα σημαντικά ενεργά συστατικά, μεγιστοποιώντας την απορρόφηση», εξηγεί. «Και πάνω από τον ορό τοποθετούνται οι ενυδατικές κρέμες, κατά προτίμηση αφού στεγνώσει κάπως, κάτι που βοηθά στη διατήρηση του νερού ενώ βοηθά επίσης στην αύξηση της απορρόφησης των δραστικών ουσιών του ορού».

Οι μόνες φορές που ο Δρ. Weitzbuch συνιστά τη χρήση ορών μόνο, είναι σε περιπτώσεις που το δέρμα είναι ήδη καλά ενυδατωμένο ή λιπαρό-ουσιαστικά, όταν οποιαδήποτε επιπλέον ενυδατική κρέμα θα το έκανε να φαίνεται υπερ-ενυδατωμένο. Εν τω μεταξύ, οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνες τους μόνο αν η ενυδάτωση είναι ο μόνος στόχος (όμως τα περισσότερα δέρματα μπορούν να επωφεληθούν και από τον ορό).

Πότε έχει νόημα να παραλείψετε τους ορούς

Αν νιώθετε φαγούρα ή το δέρμα σας τείνει να είναι κόκκινο, να ξεφλουδίζει, να είναι ωχρό ή γενικά να «τραβάει», μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο μόνο από τη χρήση ενυδατικής κρέμας, καθώς ορισμένα από τα ενεργά συστατικά που βρίσκονται στους ορούς (όπως τα ρετινοειδή ή τα υδροξυοξέα) μπορούν να επιδεινώσουν τον ερεθισμό.

Από την μια εποχή στην άλλη, η ποσότητα υγρασίας στον αέρα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα επίπεδα υγρασίας - είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν πιο ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας, καθώς το δέρμα των περισσότερων ανθρώπων γίνεται πιο ξηρό όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με τον Hadley King, MD, δερματολόγο και κλινικό δάσκαλο δερματολογίας στο WeillMedicalCollege του Πανεπιστημίου Cornell.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε για τους ορούς είναι ότι μια μικρή ποσότητα τείνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Θυμάστε αυτό που είπαμε για την υψηλή συγκέντρωση συστατικών; Αυτό είναι εξαιρετικό για την παράταση της διάρκειας ζωής ενός προϊόντος που τείνει να είναι λίγο πιο ακριβό από τη μέση ενυδατική κρέμα σας. Ο ορός θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του με μερικές μόνο σταγόνες στην παλάμη σας. Για να σφραγίσετε περαιτέρω αυτήν την ενυδάτωση, θυμηθείτε να συμπληρώσετε τη δράση αυτή με μια ενυδατική κρέμα μία ή δύο φορές την ημέρα!

Πηγές:

1. Calabasas Dermatology Centerhttps://www.calabasasdermcenter.com/.(Accessed 10/10/2021)

2. Weill Cornell MedicineHadley C. King, M.D. (Accessed 10/10/2021)

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.