Skip to main content
Search

Ξηροδερμία στα χέρια & συχνό πλύσιμο – Πως αντιμετωπίζεται

ξηροδερμια στα χερια

Είναι αυτό που σας έλεγαν οι γονείς σας να κάνετε μετά το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, για να μην αναφερθούμε σε αυτό που σας υπενθυμίζει ο γιατρός σας κάθε χρόνο την εποχή των ιώσεων και της γρίπης: Να πλένετε τα χέρια σας.

Και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μείνετε υγιείς.

Όμως, ενώ το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι καλό για την υγεία σας, μπορεί να επιφέρει το χάος στο δέρμα σας. Το να έχετε ξηροδερμία στα χέρια μοιάζει πολύ με το να έχετε κόκκινο, ξεφλουδισμένο δέρμα σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, αλλά είναι πολύ πιο άβολο. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα χέρια σας έχουν ήδη σκάσει και πονούν, δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν ενώ πιάνετε διάφορα αντικείμενα, χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας και (ξανά) πλένετε τα χέρια σας σε μια συνηθισμένη μέρα.

Όμως, τα καθαρά χέρια δεν χρειάζεται να είναι ξηρά. Το μόνο που χρειάζεται για να είναι τα χέρια σας ενυδατωμένα και πεντακάθαρα, είναι λίγη επιπλέον φροντίδα και προσοχή.

Γιατί το πλύσιμο των χεριών λειτουργεί

Δεν υπάρχει τρόπος να μείνετε τελείως μακριά από τα μικρόβια. Στην πραγματικότητα, πολλά είδη βακτηρίων ζουν στο δέρμα σας και δεν θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο με το παραμικρό. Όμως, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης επιβλαβών ιών και βακτηρίων για να αποφύγετε τις ασθένειες.

Δείτε πως λειτουργεί: Κατά τη διάρκεια της ημέρας σας αγγίζετε πολλά πράγματα, από τα κλειδιά σας και τις άκρες των μαλλιών σας έως πολλά άλλα πράγματα που δεν σκέφτεστε καν. Μέσα στη μέρα, τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με πολλά μικρόβια, ιούς και βακτήρια.

Αν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, αυτά τα μικρόβια μπορούν να περάσουν στο σώμα σας και μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε αυτά τα μικρόβια σε άλλες επιφάνειες, όπου κάποιος άλλος μπορεί να τα μαζέψει, προκαλώντας την εξάπλωση της ασθένειας.

Έτσι, το πλύσιμο των χεριών όχι μόνο ξεπλένει την ορατή βρομιά και το λίπος, αλλά αφαιρεί επίσης τα μικροσκοπικά μικρόβια από το δέρμα σας και σκοτώνει ορισμένα είδη παθογόνων που προκαλούν ασθένειες, σπάζοντας τις μεμβράνες τους και απενεργοποιώντας τα.

Γιατί πρέπει να αποφύγετε την ξηροδερμία στα χέρια

Το σαπούνι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στα μικρόβια και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο δέρμα σας, και καταλήγει να ξεπλένει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ελαίων του δέρματός σας. Το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα, αποτελείται από αυτά τα λιπίδια (γνωστά και ως λίπη) και άλλα κύτταρα και χρησιμεύει ως προστατευτικό φράγμα.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως φράγμα, αυτό το στρώμα θα πρέπει να αποτελείται κατά 10% έως 30% από νερό, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Αν τα δερματικά κύτταρα δεν συγκρατούν τη σωστή ποσότητα νερού και αφυδατωθούν, τότε αρχίζετε να νιώθετε ότι ξεφλουδίζουν, σκάνε και ματώνουν. Αυτό δίνει στα μικρόβια την ευκαιρία να γλιστρήσουν μέσα από αυτά τα ανοίγματα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Όταν το δέρμα αρχίσει να παρακαλάει για υγρασία, προσθέστε ξανά ενυδάτωση με μια ενυδατική κρέμα. Αναζητήστε κρέμες χεριών με συστατικά όπως η γλυκερίνη, μια υγραντική ουσία που αντλεί υγρασία από το περιβάλλον και τη μεταφέρει στο δέρμα και στεατικό οξύ, ένα αποφρακτικό που λειτουργεί σαν σφραγίδα για να κλειδώσει την ενυδάτωση.

Πώς να πλένετε τα χέρια σας και να τα ενυδατώνετε

Όπως όταν προσπαθείτε να φτιάξετε μια πολύ παλιά συνταγή από τη μνήμη σας, το πλύσιμο των χεριών -και ο σωστός τρόπος για να το κάνετε - μοιάζει απλός μέχρι να μπείτε στις λεπτομέρειες. Για τους περισσότερους από εμάς, αξίζει μια επανάληψη.

Πώς εξισορροπείτε το πλύσιμο και την ενυδάτωση των χεριών; Αυτή είναι η ρουτίνα που συνιστούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων:

  1. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό. Μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο, αλλά αποφύγετε το καυτό νερό, καθώς ξηραίνει.
  2. Κλείστε τη βρύση και ρίξτε σαπούνι.
  3. Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τρίψει τις παλάμες, το πίσω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια σας.
  4. Ξεπλύνετε με καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  5. Σκουπίστε ελαφρά τα χέρια σας με μια πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν στον αέρα για λίγο, έτσι ώστε να μη στάζουν. Εδώ είναι το κλειδί, όμως: Μην τα αφήσετε να στεγνώσουν εντελώς.
  6. Ενώ τα χέρια σας εξακολουθούν να είναι ελαφρώς βρεγμένα, βάλτε ενυδατική κρέμα για να φυλακίσετε την υγρασία.

Τοποθετήστε ένα δοχείο με ενυδατική κρέμα δίπλα στον νιπτήρα σας, προκειμένου να σας θυμίζει να χρησιμοποιείτε την κρέμα κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας. Τοποθετήστε άλλο ένα δίπλα στο γραφείο σας – χρησιμοποιήστε τη μέσα στη μέρα κάθε φορά που νιώθετε τα χέρια σας ξηρά και πριν πάτε για ύπνο.

Για επιπλέον ενυδάτωση, ενυδατώστε τα χέρια σας και μετά φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια για τουλάχιστον 15-20 λεπτά ή ακόμη και για όλη τη νύχτα. Αυτή η DIY μάσκα χεριών θα βοηθήσει τα χέρια σας να απορροφήσουν καλύτερα τη λοσιόν.

Ακολουθήστε αυτήν τη ρουτίνα πλυσίματος και ενυδάτωσης των χεριών πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας, μαγειρέψετε ή φάτε. Επίσης, είναι μια καλή ιδέα να δώσετε στα χέρια σας περισσότερη προσοχή μετά τη φροντίδα κάποιου άρρωστου, αφού φυσήξετε τη μύτη σας ή φταρνιστείτε, πετάξετε τα σκουπίδια, χαϊδέψετε ένα κατοικίδιο και αγγίξετε αντικείμενα σε δημόσιους χώρους.

Είναι μια μεγάλη λίστα – ευτυχώς, έχετε διαθέσιμη μια γρήγορη, αποτελεσματική ρουτίνα.

Πηγές:

1. Mayo Clinic. Hand-washing: Do's and don'ts. Disponible:https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/hand-washing/art-20046253. Accesed el 25/07/2021
2. Harvard Medical School: Moisturizers: Do they work? Disponible: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/moisturizers-do-they-workAccesed el 25/07/2021
3. Mayo Clinic: Dry skin. Disponible:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885Accesed el 25/07/2021
4. Center for Disease Control and Prevention: When and How to Wash Your Hands. Disponible: https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.htmlAccesed el 25/07/2021
How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.