Skip to main content
Search

Βασικός οδηγός για το γλυκολικό οξύ στο δέρμα

Βασικός οδηγός για το γλυκολικό οξύ στο δέρμα

Η συνεχής ενημέρωση για όλες τις νέες έννοιες που σχετίζονται με τη φροντίδα του δέρματος, μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή. Από τα ρόλερ νεφρίτη (jade rollers) ως τις μάσκες για τα χείλη, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ξέρεις ποιες τάσεις θα είναι εκτός μόδας σε ένα μήνα και ποιες θα αποδώσουν πραγματικά.

Σίγουρα, υπάρχει ένα συστατικό που ήρθε για να μείνει: το γλυκολικό οξύ για την επιδερμίδα. Εδώ, θα σου πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Αυτός ο όρος, ίσως να σου είναι γνωστός. Το γλυκολικό οξύ είναι ένα βασικό συστατικό στα πιο δημοφιλή καλλυντικά προϊόντα περιποίησης προσώπου καθώς πολλοί το θεωρούν ως το άγιο δισκοπότηρο. Γιατί, όμως;

Όπως εξηγεί το Journal of Cosmetic Dermatology, το γλυκολικό οξύ είναι ένα φυσικό άλφα υδροξύ οξύ με θεραπευτικές ιδιότητες, κάτι που το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας δερματικών αναγκών.

Πλεονεκτήματα του γλυκολικού οξέος

  1. Το γλυκολικό οξύ διορθώνει τα δερματικά προβλήματα, προάγοντας την ανανέωση των κυττάρων στις επάνω στοιβάδες του δέρματος μέσω της απολέπισης.
  2. Βοηθά ενάντια στην ξηρότητα της επιδερμίδας , το έκζεμα και την ψωρίαση, καθώς και τις ελιές του δέρματος, το τραχύ δέρμα και τις κοκκινίλες.
  3. Μάχεται ενάντια στις αλλαγές της επιδερμίδας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι ρυτίδες και η βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.
 

neutrogena_pho_cus1_15493738_1.jpg

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;
 

Η λίστα είναι τεράστια! Και όλοι χρειαζόμαστε μια επιπλέον βοήθεια σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, σωστά;

Αν έχεις επιδερμίδα που είναι επιρρεπές στην ακμή και έχεις σημάδια ή ουλές, το γλυκολικό οξύ μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επούλωσης της επιδερμίδας ανανεώνοντας τα κύτταρα και σβήνοντας τα σημάδια βλάβης που έχουν προκληθεί. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dermatology αποκάλυψε ότι η χρήση του γλυκολικού οξέος στην επιδερμίδα , είτε σε υψηλή συγκέντρωση μέσω μια σειράς απολεπιστικών προϊόντων είτε σε χαμηλή συγκέντρωση ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης καθημερινής ρουτίνας φροντίδας, βελτιώνει τις ουλές της ακμής στους ασθενείς. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Dermatologic Surgery έδειξε ότι η χρήση του γλυκολικού οξέος βελτιώνει την κατάσταση της επιδερμίδας μετά από δύο μόνο χημικές απολεπίσεις με συγκέντρωση της τάξεως του 30%.

Τι κάνει το γλυκολικό οξύ στο δέρμα;

Έμαθες, λοιπόν,τα πλεονεκτήματα του γλυκολικού οξέος. Τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε βαθύτερα στο κομμάτι της επιστήμης, οπότε βγάλε τους δοκιμαστικούς σωλήνες σου και φόρεσε τα προστατευτικά γυαλιά σου. Πρόκειται να αναλύσουμε τη λειτουργία της επίδρασης της χημικής απολέπισης και της απολέπισης με γλυκολικό οξύ.

Μια μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Δερματολογίας, επιβεβαίωσε ότι το γλυκολικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα σε δύο επίπεδα. Σε μικρές ή «ρηχές» ποσότητες, αυτό το άλφα υδροξύ οξύ διεισδύει μόνο στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος πραγματοποιώντας ήπια απολέπιση, αποκαλύπτοντας, έτσι, νέο και λιγότερο καταστραμμένο δέρμα. Όμως, όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, το γλυκολικό οξύ διεισδύει τόσο στην εξωτερική στοιβάδα όσο και στη μεσαία στοιβάδα του δέρματος αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα, τα οποία φεύγουν στη συνέχεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «χημική απολέπιση».

Πως εφαρμόζεται το γλυκολικό οξύ;

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το γλυκολικό οξύ για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις με μικρές δόσεις, όπως θα έκανες με οποιοδήποτε άλλο νέο συστατικό για τη φροντίδα του δέρματος. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα πρωινό τελετουργικό και άλλο ένα όταν πας για ύπνο, το οποίο θα περιλαμβάνει καθαρισμό του προσώπου για τους πόρους που περιέχουν γλυκολικό οξύ. Αυτό το προϊόν θα καθαρίσει και θα απολεπίσει το δέρμα σου, συνδυάζοντας πολλά βήματα της καθημερινής ρουτίνας σου σε ένα.

Ξεκίνα ενυδατώνοντας το πρόσωπό σου με ζεστό νερό, κάνοντας απαλό μασάζ με μια μικρή ποσότητα του προϊόντος στο δέρμα, και στη συνέχεια ξέπλυνε.

neutrogena_pho_cus1_15494044_1.jpg

Πως εφαρμόζεται το γλυκολικό οξύ;

Εκτός από τον καθημερινό καθαρισμό, μπορείς να εφαρμόσεις μια καθαριστική μάσκα απολέπισης έως δύο φορές την εβδομάδα. Πρέπει απλά να εφαρμόσεις ένα ομοιόμορφο στρώμα από τη μάσκα, να αφήσεις το προϊόν για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια να την αφαιρέσεις όταν έχει στεγνώσει εντελώς. Θα διαπιστώσεις ότι η μάσκα εισέρχεται βαθιά στους φραγμένους πόρους, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, την περίσσεια λιπαρότητα, τους ρύπους και το μακιγιάζ, αφήνοντας το δέρμα σου καθαρό και λείο.

Τέλος, αν θέλεις να πας ένα βήμα παρακάτω και να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερα επίπεδα γλυκολικού οξέος, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στις χημικές απολεπίσεις, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου για να μάθεις αν μπορείς να το κάνεις.

How To Find The Right Moisturizer

Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ενυδάτωσης για τον τύπο της επιδερμίδας σας.

The Best Morning Routine For Sensitive Skin

Μάθετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα πρωινής περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Beauty & Skincare Tips

Συμβουλές περιποίησης & ομορφιάς

Βελτιώστε το καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας, με συμβουλές από τους ειδικούς.